dijous, 3 de febrer del 2011

Els contrabandistes

La cançó que hem triat per cantar explica la història d’uns contrabandistes de tabac que feien el contraban per diferents pobles propers a la frontera entre Catalunya a França

El contraban és un acte delictiu mitjançant el qual es passen mercaderies d'un indret a un altre, separats per una frontera o divisió establerta i acordada, sense declarar-ho a les autoritats i, si s'escau, sense pagar els aranzels corresponents.

Els contrabandistes transportaven tabac des de Banyuls (França) fins a Galliners i Fortià (Catalunya).

Catalunya és una comunitat  que es troba al nord-est d’Espanya i que està dividida en comarques. Les comarques són espais de territoris que tenen unes característiques comuns i que tenen una capital. A continuació us explicarem on es troben els diferents pobles de la cançó.


L’ ALT EMPORDÀ

Aquesta comarca limita pel nord amb el Vallespir i el Rosselló (que estan a França); amb la Mediterrània per l’est; amb el Baix Empordà, el Gironès i el Pla de l’Estany pel sud, i amb la Garrotxa per l’oest.





FIGUERES

És la capital de la comarca de l’Alt Empordà. És el principal nucli urbà i el pol econòmic i comercial de l’Empordà. Està 39 metres sobre el nivell del mar. És la ciutat més poblada de la comarca, amb 43.330 habitants, xifra que representa un terç de la població total de la comarca.



Està ben comunicada perquè, gràcies a la seva situació, des de Figueres es pot anar a la platja, a la muntanya o travessar la frontera franco-espanyola en un interval no superior a la mitja hora.


FORTIÀ


Aquest municipi està situat a la comarca de l’Alt Empordà. La seva població és sobretot agrícola i es troba molt a prop de Figueres. La proximitat de Fortià a Figueres, que és la capital,  fa que els veïns del poble puguin considerar que estan molt pròxims a Girona, Barcelona o bé  a altres indrets de més enllà, com també si es volen endinsar a l’Europa continental amb diferents mitjans de transport.

Tot i ser un poble de l’interior, en estar Fortià tan a prop de la mar i no gens lluny de les terres catalanes que encara depenen de l’Estat francès, era un lloc prou avinent perquè els contrabandistes hi haguessin de passar en fer camí terra endins, amb la intenció d’introduir les mercaderies del seu, il•lícit comerç a través d’una frontera entre estats. Aquest comerç gaudia de bona fama popular i també de prestigi. El contraban de tabac no arribà a adquirir importància fins molts anys després del descobriment d’Amèrica (1492); especialment al segle XIX.

Diu la cançó popular recopilada per Joan Amades (1890-1969), que era un folklorista important per a Catalunya,  perquè amb la seva obra va contribuir a la recopilació del cançoner popular català i va crear el Costumari Català, on hi ha recollida la cultura popular catalana.


Quina cançó cantarem que tots la sapiguem? La dels contrabandistes.


A Banyuls varen anar
de tabac a carregar
tota una companyia.
La, la, la...

En passar per Fortià,
però, es varen topar
amb la fumuda espia,
que a Figueres se’n va anar
contar-ho al capità:
N’he vist contrabandistes.
La, la, la...

O sigui, que el tabac s’adquiria al port de Banyuls de la Marenda, al Roselló, i el devien desembarcar tocant als aiguamolls de l’Empordà, un indret difícil de controlar. Per camins de poc moviment arribaven a Fortià, on devien estimular-se, per a seguir terra endins i distribuir la mercaderia.


PLA DE L’ESTANY

El Pla de l'Estany és una comarca que limita amb les comarques de la Garrotxa, l'Alt Empordà i el Gironès.

 GALLINERS

El poble de Galliners pertany a la comarca del Pla de l’Estany.

Quina cançó cantarem que tots la sapiguem? La dels contrabandistes

I en passar per Galliners
allí ja hi varen ser
amb els contrabandistes.
Ganivetades i trets
la companyia han desfet
dels braus contrabandistes.




CATALUNYA NORD: ROSSELLÓ







BANYULS

Banyuls de la Marenda (en francès Banyuls-sur-Mer) és un municipi del Rosselló, a la Catalunya Nord, que administrativament pertany al departament francès dels Pirineus Orientals i a la regió de Llenguadoc-Rosselló. Limita amb la comarca de l’Alt Empordà. La Marenda és el nom tradicional d'aquell tram de costa, que rep el nom turístic de Costa Vermella.

Banyuls, ara de l’estat francès i el municipi de Cerbera varen quedar separats pel Tractat dels Pirineus el 1652. Al 1793, les tropes espanyoles van envair el Rosselló, recolzades, sovint, pels propis habitants. Però a Banyuls la resistència dels seus habitants va ser realment efectiva, encara que no van poder evitar que les tropes franceses anessin, finalment, vençudes. Els contrabandistes, van veure que el pas per la vila, sota la influència espanyola, hauria arruïnat els seus interessos.

Certament el contraban era una “especialitat” de Banyuls. Durant gairebé dos segles, els pescadors de Banyuls, van transportar, segons l’època: sal, tabac, sucre, arròs, teixits... tot amb una impunitat gairebé total.


Quina cançó cantarem que tots la sapiguem? La dels contrabandistes.

El capità va cridant:
-    Minyons, au endavant,
anem a perseguir-los!
I allí on els trobarem
baionetes pararem!
Farem carnisseria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada